Hoe je keuze bepalen?

HOE DE JUISTE KEUZE MAKEN?

Koop een toestel op maat

Het is van belang een diepvriezer te kiezen met een volume dat overeenkomt met de behoeften van het huishouden, die afhankelijk zijn van de specifieke samenstelling, grootte en gewoonten van het gezin. Een te grote diepvriezer verbruikt onnodig energie (een grote diepvriezer verbruikt meer dan een kleine diepvriezer in dezelfde energieklasse); een te kleine diepvriezer is vaak te vol en biedt daardoor niet langer een optimale bewaring van de voedingswaren. Heb je veel vriesruimte nodig, kies dan niet voor twee aparte toestellen maar voor één groter en zeer energie-efficiënt toestel.

Tafelmodellen zijn eerder klein met een inhoud van 100 tot 150 liter, geschikt voor alleenstaanden of voor kleine gezinnen die geregeld boodschappen doen. De kastmodellen zijn groter en verkrijgbaar met een inhoud tot 400 liter. De kistmodellen zijn ongeveer even groot als de kastmodellen: ze nemen wel meer grondoppervlakte in beslag maar ze zijn zuiniger.

 

 

Koop een zuinige diepvriezer (met een label A+ of A++)

Het dagelijks energieverbruik van de diepvriezer bepaalt in sterke mate de kosten gedurende de hele levensduur. Dit verbruik hangt voornamelijk af van de energie-efficiëntie (vermeld op het Europees energielabel), de grootte van de vriesruimte en de eventuele bijkomende opties.

Tegenwoordig heeft bijna 95% van de nieuwe toestellen op de markt een label A, A+ of A++. Dit betekent dat deze energiezuinige toestellen de standaard zijn geworden. Maar let op: de meest energiezuinige toestellen met het A++-label verbruiken nog 50% minder dan het A-label. Bovendien zorg je voor een lagere CO2-uitstoot en is je toestel meestal van een meer duurzame kwaliteit.

Hou er rekening mee dat het energieverbruik zoals aangegeven door de fabrikant het theoretische energieverbruik is. Het echte energieverbruik zal steeds verschillen van het theoretische aangezien dit ook sterk afhankelijk is van het gebruik van de diepvriezer, de temperatuur in de kamer waar de diepvriezer staat en de ruimte voor ventilatie.

(bron: milieucentraal.nl) 

 

Gemiddeld jaarlijks energieverbruik (in kWh) A++  A+ A B C
Diepvrieskist (200 l) 112 157 205 280 336
Diepvrieskast (200 l) 147 205 269 367 440

 

Tenslotte zijn ook de kwaliteit van het toestel, een correcte dienst na verkoop en de beschikbaarheid van wisselstukken op lange termijn belangrijke aankoopcriteria die de prijs van het toestel kunnen bepalen. Vraag hier expliciet naar bij je verkoper!

 

Koop een duurzaam toestel

Tenslotte zijn ook de kwaliteit van het toestel, een correcte dienst na verkoop en de beschikbaarheid van wisselstukken op lange termijn belangrijke aankoopcriteria die de prijs van het toestel kunnen bepalen. Vraag hier expliciet naar bij je verkoper!

 HET ENERGIEVERBRUIK PER LITER

Om toestellen met een verschillende capaciteit (d.i. het binnenvolume van de diepvriezer in liter) onderling te kunnen vergelijken, berekenen we hier het jaarlijks energieverbruik per liter.MIJN PRIJS

Als je voor één van de geselecteerde modellen een andere prijs hebt gezien, kan je die invoeren in het vak ‘mijn prijs’. De module zal zijn berekeningen dan op deze prijs baseren.INLEIDING

Een diepvriezer is een toestel dat in principe gemakkelijk 15 jaar kan meegaan, en is door zijn continue werking een vrij grote energieverbruiker in huis. Twee goede redenen dus om even bij de aankoop van een dergelijk toestel stil te staan.

Koop in de eerste plaats een toestel dat beantwoordt aan je noden en besteed de nodige aandacht aan het energielabel, want de gebruikskosten tijdens de ganse levensduur zijn veel belangrijker dan de kost van de aankoop. Dit verklaart waarom het nuttig kan zijn een oud toestel te vervangen door een nieuw met een hoge energie-efficiëntie (zie verder).

Tenslotte zijn ook de kwaliteit van het toestel, een correcte dienst na verkoop en de beschikbaarheid van wisselstukken op lange termijn belangrijke aankoopcriteria die de prijs van het toestel kunnen beïnvloeden.

TYPE DIEPVRIEZER

tafel- of kastmodel
(naargelang de hoogte)
diepvrieskist

Tafelmodellen
zijn kleinere vertikale modellen (met de deur vooraan): hun hoogte is meestal kleiner 90 cm met een netto inhoud kleiner dan 110 liter.

Kastmodellen zijn grotere vertikale modellen (met de deur vooraan): hun hoogte situeert zich meestal tussen 115 en 190 cm en hun inhoud tussen 120 en 350 liter.

Kistmodellen zijn horizontale modellen (met een deur die naar boven opengaat). Ze hebben een hoogte van maximum 95 cm en een netto inhoud tussen 100 en 600 liter. Ze nemen meer grondoppervlakte in beslag maar ze zijn zuiniger.INHOUD

Tafelmodellen zijn eerder klein met een inhoud tot 150 liter.

De kastmodellen zijn groter en verkrijgbaar met een inhoud tot 400 liter.

De kistmodellen zijn ongeveer even groot als de kastmodellen. Ze nemen meer grondoppervlakte in beslag maar ze zijn zuiniger.OPSTELLING: VRIJSTAAND, ONDERBOUW OF INBOUW

De meeste mensen kiezen voor vrijstaande modellen, maar kleinere diepvriezers (kastmodellen) kunnen ook als inbouw of onderbouw in een keuken geïntegreerd worden door dezelfde meubelpanelen als de keukenkasten voor de diepvriezer te plaatsen.

Doordat tafelmodellen laag zijn, kunnen zij onder het keukenwerkblad geplaatst worden. Er bestaan echter ook inbouwmodellen die je dezelfde bekleding kan geven als de andere keukenelementen. Ventilatie gebeurt via roosters aan de voorzijde van de diepvriezer (in plinten) en bij voorkeur ook via een rooster boven de diepvriezer, dat geïntegreerd wordt in het werkblad. Een nadeel van deze tafelmodellen is dat je steeds verplicht bent om je te bukken.

Inbouwtoestellen zijn vaak geïntegreerd: alle bedieningsknoppen en controlepanelen zitten aan de binnenkant van het toestel.ENERGIE-EFFICIËNTIE

Diepvriezers zijn sinds 1995 voorzien van een Europees energielabel. Dit energielabel bevat de volgende informatie:

  • de energieklasse (A+++ tot D), gebaseerd op de energie-efficiëntie-index die rekening houdt met het jaarlijks energieverbruik, de inhoud en de laagste temperatuur van de verschillende compartimenten 
  • het jaarlijks energieverbruik (in kWh)
  • de inhoud (capaciteit) van alle koelbewaarruimten (in liter)
  • de inhoud (capaciteit) van alle diepvriesbewaarruimten (met steraanduiding) (in liter)
  • het geluidsniveau (in dB)

?Energieklasse

De energieklasse (A+++ tot D) geeft aan of een toestel efficiënt met energie omspringt, maar het totale energieverbruik hangt uiteraard af van het vermogen van het toestel. Een zeer energie-efficiënt toestel is dus niet noodzakelijk een synoniem voor een zeer zuinig toestel (net zoals de terreinwagen met het laagste brandstofverbruik niet de zuinigste auto op de markt is).

Zo zal bv. een groot toestel met het label A++ meer energie verbruiken dan een klein toestel met hetzelfde label, of mogelijk zelfs meer dan een klein toestel met een label A+. Het verdient dus aanbeveling om een toestel op maat te kiezen.
 

Energieverbruik

Het dagelijks energieverbruik van de diepvriezer bepaalt in sterke mate de kosten gedurende de hele levensduur. Dit verbruik hangt voornamelijk af van de energie-efficiëntie, de grootte van de vriesruimte en de eventuele bijkomende opties.

De diepvriezers in klasse A++ en A+++ zijn duurder dan de apparaten in de lagere klassen, maar door hun lager energieverbruik wordt het vaak mogelijk om deze grotere investering terug te verdienen. Bovendien zorg je voor een lagere CO2-uitstoot.

Hou er rekening mee dat het energieverbruik zoals aangegeven door de fabrikant het theoretische energieverbruik is. Het echte energieverbruik zal steeds verschillen van het theoretische aangezien het ook sterk afhankelijk is van het gebruik van de diepvriezer, de temperatuur in de kamer waar de diepvriezer staat en de ruimte voor ventilatie.PRIJS

Prijsverschillen

De prijzen van diepvriezers kunnen sterk variëren. Ook bij eenzelfde type van diepvriezer kunnen er grote prijsverschillen optreden. Dit kan onder meer te maken hebben met de uitvoering, de bijkomende opties, enz.

In een aantal gevallen zijn duurdere toestellen gemaakt met betere technologieën en materialen, wordt er een correcte dienst na verkoop geleverd en mogen we verwachten dat ze ook langer meegaan.

Hou er rekening mee dat de gebruikskosten tijdens de levensduur veel belangrijker zijn dan de aankoopkost.

 

Opgegeven prijzen

De prijzen in deze rekenmodule zijn de gemiddelde verkoopsprijzen van de verschillende modellen op de Belgische markt. Een update van dit databestand met alle toestellen en prijzen gebeurt om de maand. Hierdoor kan het zijn dat:

  1. de prijzen van de toestellen in de database schommelen (of tijdelijk zelfs zeer laag zijn) omwille van eenmalige acties van bv. grote ketens. Daarom wordt de mogelijkheid geboden in de resultatentabel ook je “eigen prijs” in te geven;
  2. er nieuwe toestellen op de markt zijn die je nu nog niet terug kan vinden in deze module. Als je echter over een aantal gegevens van dit model beschikt (bv. op basis van een folder) kan je deze zelf invoeren en het toestel vergelijken met andere. Dit kan via de knop: ‘ik heb al een model voor ogen" op de startpagina van deze module.

 

De prijzen opvatten steeds de BTW en de Recupelbijdrage (de bijdrage voor het inzamelen en recycleren van afgedankte toestellen).MERK

Er zijn ongeveer 50 merken van diepvriezers op de Belgische markt. Samen bieden ze honderden verschillende modellen aan. Het aanbod verandert echter snel.

De keuze voor een merk is natuurlijk een persoonlijke keuze. Verbruikersorganisaties doen regelmatig testen op diepvriezers: bij hen kan je op zoek gaan naar objectieve informatie.

Grote winkelketens bieden regelmatig toestellen aan van onbekende merken of met afwijkende artikelnummers. Fabrikanten brengen soms speciale series uit voor deze ketens. Het gaat dan bijvoorbeeld om een diepvriezer van een bekend merk die bij een bepaalde keten met een ander nummer wordt aangeboden. Nadeel van deze machines is dat deze niet zijn opgenomen in de tests van de gebruikersorganisaties en er dus weinig info is over hun kwaliteit en duurzaamheid.

Informeer je grondig voor je een dergelijk toestel aanschaft: zeker de voorwaarden voor onderhoud en herstelling zijn voor een diepvriezer erg belangrijk. Verzeker je van een goede dienst na verkoop en van de beschikbaarheid van wisselstukken.

Hou er ook rekening mee dat de winst van een goedkope machine vaak snel verloren gaat door een hogere verbruikskost. Het grondig bekijken van het energielabel kan dus verrassingen vermijden.NO-FROST (GEVENTILEERDE KOUDE OF GEFORCEERDE KOEILING

De “no-frost”-techniek maakt gebruik van een ventilator om de lucht in de diepvriezer in circulatie te brengen waardoor de temperatuur overal constant is. Dit heeft het voordeel dat de producten snel en gelijkmatig ingevroren worden.

De luchtvochtigheid wordt bovendien naar buiten getransporteerd, waardoor er geen ijsvorming plaats vindt. Dit betekent dus dat je de diepvriezer niet meer hoeft te ontdooien en je vermijdt dat het ijs voor een hoger energieverbruik zorgt.AANTAL STERREN

Losstaande diepvriezers hebben steeds 4 sterren (*)***. Het apparaat is met andere woorden in staat zelf producten in te vriezen en deze maanden te bewaren

AFMETINGEN

De meeste tafelmodellen hebben de standaardmaten 85 x 60 x 60 cm (hoogte x breedte x diepte).

Bij de kastmodellen bestaat er een grote variatie in de hoogte, maar de gemiddelde maten schommelen rond 150 x 60 x 60 cm.

Diepvrieskisten hebben meestal de standaardmaten 90 x 120 x 60 cm.