Om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van nieuwe wagens te bepalen, worden er gestandaardiseerde testcycli uitgevoerd.
Tot 1 september 2017 werd hiervoor de NEDC (New European Driving Cycle)-test gebruikt. Er is al vele jaren kritiek op deze testprocedure ‘onder labo-omstandigheden’, die een veel te optimistisch beeld van het verbruik en de CO2-uitstoot oplevert. Algemeen wordt aangenomen dat deze waarden gemiddeld zo’n 30% te laag ingeschat werden!
Daarom voert de EU geleidelijk aan een nieuwe testprocedure in, die de naam WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) kreeg. Deze test baseert zich op reële rijgegevens, die wereldwijd worden ingezameld, en de testomstandigheden zijn veel realistischer door te werken met:
- een hogere gemiddelde en maximale snelheid
- een groter aantal verkeerssituaties (stad, platteland, snelwegen)
- meer dynamische acceleraties en vertragingen en hogere toerentallen
- een langere testafstand en testduur
- de optionele uitrustingen van een moderne auto
Een invoering in 3 stappen
De invoering van de nieuwe testmethode gebeurt in 3 stappen, gespreid over 2 jaar:
1/9/2017 |
nieuwe modellen die voor de eerste keer op de markt worden gebracht, hebben de WLTP-test ondergaan. De nieuw geproduceerde wagens van bestaande modellen die getest werden volgens de NEDC-test, mogen nog verkocht worden. |
1/9/2018 |
alle nieuwe wagens (en dus niet enkel modellen) moeten de WLTP-test ondergaan hebben, behalve de 'eindereeksen' (stockwagens). |
1/9/2019 |
alle nieuwe wagens moeten de WLTP-test ondergaan hebben. |
Nadeel is natuurlijk dat tijdens deze overgangsperiode bepaalde wagens op de markt getest zijn aan de hand van de NEDC-test en andere met de WLTP-test, zodat onderling vergelijken moeilijk wordt. Een auto die op basis van de nieuwe test getest werd, kan hogere waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot vertonen maar in de realiteit toch beter scoren dan een auto die volgens de oude testcyclus getest werd en onrealistisch lage cijfers meekreeg.
Met een aangepaste communicatie
Om de consument zo goed mogelijk te informeren, is het CO2-etiket dan ook aangepast en bevat het (onderaan) nu ook de waarden op basis van de nieuwe WLTP-testmethode indien deze beschikbaar zijn. Vanaf 1 september 2019 zal het etiket opnieuw aangepast worden en enkel nog de nieuwe WLTP-waarden tonen. Net zoals voorheen moet dit etiket in de verkooppunten aangebracht zijn op of in de buurt van alle nieuwe wagens.

Let wel: het reële verbruik en de reële uitstoot van een wagen zal in de praktijk natuurlijk ook nog in grote mate afhangen van de persoonlijke rijstijl van de automobilist, van het verkeer en van de weersomstandigheden.
Meer info: Koninklijk Besluit van 17 december 2017